петак, 06. јул 2007.

Подешавање тастатуре за GNOME графичко окружење

Најпознатија графичка окружења за GNU Linux и UNIX радне станице, KDE и GNOME, су већ локализована на српски језик али је за унос текста потребно поставити исправну српску тастатуру. Тастатура се може подесити независно од језика графичког окружења. Следи пример како то урадити за GNOME окружење у Ubuntu дистрибуцији. Поступак би требало да буде исти, или бар сличан, на свим GNOME GNU Linux и UNIX системима. Кључне речи које треба тражити у менијима на енглеском језику су: keyboard, keyboard layouts и keyboard preferences.

Слика и текст


Нађите у менијима ставку за подешавање тастатуре (Keyboard).


У већини случајева на систему ћете имати само америчку тастатуру (U.S. English). Кликните на "Add".


У списку расположивих тастатура (списак земаља) нађите Србију. За сада смо још увек под именом "Serbia and Montenegro". Ако кликнете на троуглић крај имена добићете више опција. Прва тастатура на списку је ћирилична а у опцијама се налази и латинична тастатура. Можете додати обе тастатуре, али не одједном већ у две посебне итерације (следите ово упутство од прве тачке за следећу тастатуру). У прозору ће се појавити распоред знакова на тастатури коју сте одабрали. Кликните на "OK".


Сада на систему имате више од једне тастатуре и рачунар треба да зна која се подразумева. Обележите главну тастатуру кликом на квадратић у "Default" пољу. На овом месту је јако погодно и одабрати опцију "Separate group for each window" јер ће вам то омогућити да сваки прозор има другачију тастатуру. У једном прозору можете куцати писмо ћирилицом, у другом писати ASCII текст (програм) а тастатура ће се сама подесити кад пређете из једног прозора у други.


Ако сте навикли да уносите текст под Windows оперативним системом можете подесити да се тастатура мења притиском на исте тастере. У "Layout Options" одаберите "Alt-Shift" комбинацију у одељку "Group Shift/Lock behavior". Сада између стандардне и српске тастатуре можете прелазити притиском на ова два тастера, без тражења тастатуре по графичким менијима.


Да би током рада видели која је тастатура укључена можете подесити да "ScrollLock LED" светли када сте у прозору у коме је у том тренутку активна ћирилична тастатура. Након тога кликните на "Close" и ћирилична тастатура је инсталирана.


Унос текста


Распоред ћириличних слова на GNU Linux и Windows тастатури је исти али ипак постоје мале, позитивне, разлике. На GNU Linux тастатури ћете наћи отворене и затворене знаке навода који су у складу са правописом српског језика (отворени доле „ и затворени горе “). Да би се одржала компатибилиност са Windows тастатуром додатни знаци се добијају комбинацијом десног Alt тастера (у ознаци AltGr) и неког другог тастера. За куцање писама су можда најзначајнији:

: AltGr-S
: AltGr-D
: AltGr-E

За остале карактере детаљно прегледајте приложену мапу ћириличне тастатуре. Додатни знаци се добијају притиском неког тастера са AltGr односно Shift-AltGr. За више детаља кликните на слику:

Нема коментара: