уторак, 03. јул 2007.

Подешавање ћириличне тастатуре за Windows

Ово је водич за додавање ћириличне тастатуре у енглеско издање Windows XP. Доступно је објашњење са текстом и сликама као и кратак филм.

Слика и текст

Претпоставићемо за потребе овог упутства да користите издање Windows XP на енглеском језику. Ако користите неко издање Виндовса Икс-пе на другом језику, можете да испратите слике и у Вашем примерку изаберете одговарајуће опције како је приказано на сликама.

Први корак

Најпре отворите мени Старт. Из менија који се отвори изаберите ставку Control Panel (контролни панел), као што је приказано на слици.

Други корак

У контролном панелу уочите ставку за подешавања времена, датума, језика и регионалних подешавања: Date, Time, Language, and Regional Options.


Трећи корак

Затим изаберите ставку Regional and Language Options (регионална и језичка подешавања).


Четврти корак

Када изаберете ставку из претходног корака, отвориће се прозор са регионалним и језичким подешавањима (Regional and Language Options). Изаберите ставку Details (детаљи).


Пети корак

Избором детаља добија се прозор Text Services and Input Languages (текстуалне услуге и улазни језици) у коме су наведени тренутно активни језици (Default input language, изнад) и постављени распореди тастатуре (Installed Services, испод).

Притисните дугме Add (додај).


Шести корак

У прозору за додавање улазних језика (Add Input Language) притисните на кутију за распореде тастатуре (Keyboard layout/IME) и у списку пронађите и изаберите ставку Српски (ћирилица), тј. Serbian (Cyrillic).


Седми корак

За улазни језик (Input language) поставите српски (ћирилицу).


Осми корак

Ако је све подешено како треба, после притиска на OK (у реду), подешавање изгледа овако:


Филм

Нема коментара: