субота, 04. јул 2009.

Прилог ТВ „Русија данас“ о нелатиничним интернет доменима

„Интернет домени би ускоро могли бити отворени за широк спектар писама, са подршком за арапски, кинески и ћирилицу. Тестирање домена у нелатиничним алфабетима спроводи Интернет корпорација за дељење имена и бројева (ICANN).

У овом тренутку, без обзира на то којим језиком говорите, морате унети веб адресу у енглеској абецеди.“

Прочитајте цео прилог у оригиналу на енглеском, или прочитајте машински превод на српски. Обратите пажњу да у оригиналу вести стоји да је могуће унети веб адресу само у енглеској абецеди, што није у потпуности тачно за неке домене (.com, .org, .net и још по неки).

4 коментара:

Walker је рекао...

Nije istina da mora, moguće je odavno zakupiti .com domen na srpskom (ćirilični). Primer je recimo - GoDaddy registrator domena. Proverite sami. Verujem da je писмо.com slobodno još uvek...

(Postoji posebna opcija za registraciju internacionalnih UTF-8 domena, za srpski jezik je moguće izabrati samo .com a za neke i .org, .net i druge)

Алекса је рекао...

Управо сам пробао да потражим неке ћириличне домене на GoDaddy и стварно могу да се региструју у одељку Internationalized Domain Names (IDN). Додуше, нисам нашао ништа о UTF-8 доменима. Очигледно да ова вест треба да се исправи и/или треба на НП додати посебан чланак о ћириличним доменима са нешто више техничких детаља.

Администратор је рекао...

Хвала на коментарима: исправљена је грешка у претходном прилогу.

Дарко Бабић је рекао...

Наша најпознатија ћирилична интернет адреса http://www.Србија.com/