субота, 06. фебруар 2010.

Пресловљавање текста на вордпрес блогу

Додатак Александра Урошевића за вордпрес систем за управљање садржајем за блогове омогућава да се из ћириличког оригинала добије и латинични приказ. Пресловљавање у ћириличко писмо је подложно грешкама и овај додатак не решава тај проблем — погледајте сличне алате.

WP Translit је додатак за WordPress систем за управљање садржајем (енг. CMS) за блогове. Ово проширење омогућава транспарентно пресловљавање текста на блогу (чланци, стране, архиве, коментари и др.) из ћириличног у латинично писмо.

  • WP Translit врши пресловљавање само ћириличног текста у латинични
  • пресловљава се комплетан видљиви текст на страници, укључујући наслове бочног менија, заглавље и подножје стране
  • први степен одређивања циљног писма је анализа Accept-Language заглавља које шаље сваки веб прегледач
  • други степен одређивања циљног писма је ручно изабрано циљно писму, о чему се информација три месеца чува у колачићима (енг. Cookies)
  • WP Translit је локализован помоћу GNU Gettext система за локализацију и у пакету тренутно долазе енглески, српски ћирилицом и српски латиницом

Опширније на Александровом веб дневнику.

Други сличан додатак долази из кухиње Пеђе Супуровића:

SrbTransLatin је заокружен додатак за Вордпрес који обезбеђује, чини ми се, потпуну подршку за равноправно коришћење латинице и ћирилице. То значи да можете писати свој блог и приказати га посетиоцима потпуно истоветног са могућношћу да они бирају да ли желе да читају ћирилицу или латиницу.

Наравно, предуслов да би све функционисало је да имате инсталиран Вордпрес преведен на српски (ћириличну верзију) и да уносите садржај ћирилицом. Посетилац једним кликом може да пређе на преглед потпуне латиничне верзије таквог блога.

Пресловљавање се врши увек са ћириличног на латинично писмо, не и обратно. Ако на блог унесете нешто латиницом, то ће остати написано латиницом и у ћириличној верзији.
Опширније на Пеђиној бележници.

Двописменост у вашим пхп програмима можете остварити уз помоћ УЛТ библиотеке.

Нема коментара: