четвртак, 02. јун 2011.

Програм Вучко и графичка окружења

Вучко и ViM едитор

Програм Вучко нема графичко окружење и прављен је као програмерски алат, за употребу из командне линије. То има својих добрих и лоших страна. Програм се може наћи за неколико различитих рачунарских платформи (Windows/Linux/Solaris UNIX/MacOS) али је његова употреба мало незгодна ако неко жели да пребаци само делове текста из латиничног у ћирилично писмо или обратно без коришћења помоћних датотека. Програм је написан тако да може да се користи као филтер текста "у лету" па се лако интегрише у програме који допуштају уградњу филтера, попут већине бољих едитора (Vi/ViM, Emacs/XEmacs, UltraEdit). За ситне текстове може се користити JavaScript имитација али она има своја ограничења: не препознаје интернет адресе и ел. адресе, не исправља знаке навода, не зна да се снађе за HTML кодом...

На овој страни ће бити дат пример, како користити програм Вучко заједно са ViM едитором. ViM едитор се такође може наћи у издањима за различите оперативне системе. Ако имате UNIX/Linux оперативан систем велике су шансе да је едитор већ инсталиран. Ако користите Windows покупите инсталацију са http://www.vim.org/. Подразумева се да знате основе рада са Vi компатибилним едитором, мада ViM има и "стандардни режим рада" на који сте навикли у једноставнијим едиторима. Користите прозорску а не терминалску верзију едитора - иде под именом gViM.

Пошто ћете програме vucko/c2l/htmlany2utf позивати из других програма, из командне линије у различитим директоријумима, пожељно је да се они нађу тамо где ће их оперативни систем при сваком позиву наћи. Под Windows оперативним системом можете или подесити системску променљиву PATH да садржи и директоријум где се налазе програми из пакета Вучко или (много лакше) ископирати ове програме у C:\WINDOWS\ директоријум.


Пресловљавање текста у Уникод распореду

Следи пример, како пребацити део текста у ћирилицу, а потом можете користити текст где год вам је потребан (рецимо за слање ел. поштом). На исти начин се може пребацити и текст из ћирилице у латиницу само што ће се као филтер користити програм c2l који је такође део пакета Вучко.

Покрените gViM едитор

Покрените ViM едитор

Подесите едитор тако да ради у Уникод кодном распореду. уколико то већ није учињено преко конфигурационе датотеке:

Подесите кодни распоред

Унесите текст

Унесите текст који желите да пребаците у ћирилицу - ископирајте из неког другог прозора или укуцајте.

Унесите текст

(Текст је из песме Алексе Шантића - преузет са http://www.aleksasantic.com/.)

Обележите део који треба пребацити у ћирилицу

Обележите текст

Унесите име филтера - (vucko)

Откуцајте ! (ускличник) и vucko (едитор аутоматски додаје ознаке '<,'> приказане на слици), и потом притисните тастер Enter/Return.

Унесите име филтера - Вучко

Текст је пребачен у ћирилицу!

Текст је пребачен у ћирилицу

Добијате текст који је пребачен у ћирилично писмо и који се сада може (copy/paste) пребацити у неки други програм.


Пресловљавање HTML текста

Ако радите на дизајну интернет страница и желите да постојеће стране пребаците у ћирилично писмо и то селективно такође можете користити ViM едитор као што је већ описано.

Некад пред собом имате HTML документ који је писан у погрешном кодном распореду у коме нема наших слова (најчешћи случај су стране у latin1/ISO-8859-1 кодном распореду), како ћириличних тако ни латиничних. У том случају наша слова ће бити записана као децимални Уникод, нешто што личи на &#xxxx;. Текст је нечитљив из едитора (мада се лепо види у програму за приказ HTML страница - Internet Explorer, Netscape, Mozilla...) и не може се одмах преко Вучка (vucko) пребацити у ћирилично писмо. Прво је потребно пребацити текст у Уникод UTF-8 кодни распоред и учинити га читљивим. У том случају је поред Вучка (vucko) потребно користити и друга два програма: c2l и htmlany2utf (vucko, c2l, htmlany2utf - синтакса командне линије и опис сваког програма је дат у упутству).

Следе два примера.


Пример #1

У првом случају је дато парче HTML документа у латиничном писму и то у погрешном кодном распореду (latin1) па у тексту нема ни латиничних слова са кукама и квакама већ су та слова децимално кодована. HTML текст је прво потребно пребацити у Уникод UTF-8 кодни распоред (подразумева се да сте подесили ViM едитор да ради са Уникод распоредом, као што је приказано на првој слици), а тек потом се може пресловити.

Унесите HTML код

Можете отворити неку HTML датотеку или пребацити део HTML кода из неке интернет странице, писма које пишете...

Унесите HTML код - copy/paste од негде

Решите се децимално кодованих слова - HTML текст треба да буде читљив

У овом примеру текст (из песме Хасанагиница) је у latin1 кодном распореду, што се види из команде на слици. У тексту не постоје ни латинична слова, види се децимално кодовање. (Исправније би било да је коришћена опција -UTF8 јер су сви подаци у едитору већ у Уникод кодном распореду.)

Одаберите текст који треба пребацити...

Добија се читљив текст:

Читљив текст - нема децимално кодованих слова

Пресловите HTML текст (или део текста)

Одаберите део HTML кода који желите да пресловите у ћирилицу и пропустите кроз Вучка (vucko). Програм води рачуна о HTML ознакама и оне неће бити уништене (пребачене у ћирилично писмо).

Обележите HTML текст који треба пресловити

Након филтрирања (vucko) добија се ћирилични HTML текст који даље можете копирати где је потребно (copy/paste).

Пресловљен HTML текст


Пример #2

У другом случају већ имате текст у ћириличном писму али је нечитак јер је записан у погрешном кодном распореду. Понекад кодни распоред HTML датотеке не мора да буде погрешан, односно могуће је имати и читљива ћирилична и латинична слова, али је једноставно запис погрешан, децимално кодован (до тога може доћи ако је текст прво писан у неком HTML едитору, Front Page рецимо, у погрешном кодном распореду а потом је писање настављено у исправном кодном распореду па је стари текст нечитак, мада све изгледа савршено читко кад се прикаже у рецимо Internet Explorer-у). Уз помоћ програма htmlany2utf текст можете направити читљивим. Преко програма c2l делове текста можете пребацити и у латинично писмо.

Унесите HTML код

Пребаците у ViM едитор неки нечитак ћирилични текст, писан у погрешном кодном распореду и децимално кодован.

Ћирилични HTML текст - децимално кодован и нечитак

Учините текст читљивим

Пропустите део текста кроз htmlany2utf и децимални код ће бити замењен одговарајућим словом.

Обележите текст...

Добићете читљив текст:

HTML код - коначно читљив

Пребацивање дела текста у латинично писмо

Понекад је потребно пребацити део HTML текста (или цео текст) у латинично писмо. Обележите текст који треба пресловити:

Део текста који желите да пребаците у латинично писмо.

Пропустите текст кроз c2l филтер:

Део текста је пребачен у латинично писмо.

Добијате текст у коме је један део пребачен у латинично писмо.

На овај начин можете увек направити две верзије писма или HTML документа, а да би избегли грешке најбоље је оригинал увек писати у ћириличном писму а потом пребацити у латиницу, по потреби. При пребацивању текста из ћирилице у латиницу можете делове текста обележити тако да увек остану у оригиналном ћириличном писму - текст треба ставити у <lang></lang> окружење.


Различита "графичка окружења" за Вучка

Сваки едитор који омогућава филтрирање текста (попут приказаног ViM-а) се може сматрати графичким окружењем за Вучка. У едитор можете уносити текст копирањем (copy/paste) из других извора или ручно, утипкавањем, а потом се делови текста могу пребацивати у ћирилично писмо, или из ћириличног писма у латинично писмо (уз помоћ програма c2l). Једини предуслов је да едитор који треба да глуми графичко окружење подржава Unicode (UTF-8) кодни распоред.

Примери на овој страници показују да Вучко може да буде моћан алат ако се користи у спрези са добрим едитором.

Нема коментара: